Van doel naar actie: Waar begin je?

Van doel naar actie: Waar begin je?

Je wilt 10 kilo verliezen. Dit doel staat eigenlijk al veel te lang op de planning. Toch lukt het niet om de kilo’s eraf te krijgen en als dit lukt, dan is het eraf houden een onbegonnen taak. Waar begin je? Wat zijn de eerste stappen die je gaat zetten richting je einddoel?

Doelen formuleren

Bij de meeste mensen ontbreekt het aan een concreet doel, wat natuurlijk niet bevorderend is om actie te ondernemen richting dit doel.

‘ik wil tien kilo vet verliezen’.

Binnen welk tijdsbestek wil je dat gaan doen? Wat doet het met je wanneer je dat bereikt? Welke voordelen levert het je op wanneer je dat gewicht verliest?

Het opstellen van je doelen kun je via de SMART methode formuleren. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Reëel en Tijdsgebonden.

 

Wanneer je je doel stelt wil je je dus de volgende dingen afvragen:

‘Hoeveel wil ik afvallen’?

‘Hoe meet ik dat?’

‘Is het acceptabel, haalbaar en realistisch’?

‘Binnen welk tijdsbestek zou ik dit willen bereiken’?

 

Zo kom je bijvoorbeeld na een beetje research erachter dat 10 kilo afvallen in 10 weken mogelijk is, maar zeker niet zonder slag of stoot of de nodige nadelen. Is het dan nog wel haalbaar binnen je huidige situatie en leefomgeving? Verwacht niet dat je zo’n flink gewichtsverlies bewerkstelligd en behoud wanneer je nu nog de hele dag junkfood eet en steeds zegt dat je volgende week écht begint.

Doelen moeten uitdagend, maar ook realistisch zijn. Je moet geloven dat je je doelen kunt bereiken. Bij het geloven in het proces kunnen subdoelen helpen. Dit zijn kleine doelen die in lijn staan met je hoofddoel.

 

‘Ik wil mij fitter voelen’

‘ik wil dat een bepaalde outfit me weer past’

‘ik wil 5 keer per week in de sportschool te vinden zijn’

‘in de eerste 3 weken wil ik minstens 2 kilo aan gewicht verliezen’.

Deze subdoelen kunnen je helpen tijdens het proces kleinere successen te behalen en te vieren om zo gemotiveerd door te werken richting je hoofddoel.

 

Stel eens voor jezelf doelen op. Zijn ze SMART geformuleerd?

 

De ‘moeters’ en ‘laters’

Welke zaken moeten echt gebeuren om je doelen te bereiken? Wanneer je wilt afvallen, moet je in een calorietekort zitten. Dit betekent simpelweg dat je meer calorieën verbrand dan dat je consumeert. Wanneer je een aantal keer per week naar de sportschool wilt gaan, moet je dit plannen en zal je de avondjes op de bank ervoor moeten opgeven. Maak eens de balans op: Wat moet je gaan doen en wat moet je gaan laten om je doelen te bereiken?

 

Omzetten in skills.

Welke skillset is nodig om je doel te bereiken. Let op: deze vaardigheden zorgen er niet alleen voor dat jij je doel bereikt, maar ook dat de kans groter wordt dat jij het op langere termijn kunt volhouden.  Iedereen kan zichzelf uithongeren en binnen no-time 10 kilo verliezen. Maar welke skills ontwikkel jij om dit ook nog een prettig proces te maken?

Je zult op welke manier dan ook moeten zorgen dat je in een calorietekort komt. Dat kan door de skill ‘calorieën tellen’ aan te leren met behulp van een app, maar dat kan ook door erachter te komen wat g…
Het is in ieder geval belangrijk om alle zaken die jouw succes in de weg staan in kaart te brengen.

 

‘Ik zit nog minstens een uur op mijn telefoon voor ik ga slapen.’

‘Wanneer de wekker gaat snooze ik te lang waardoor ik mij moet haasten en geen tijd heb een gezond ontbijt te nemen.’

‘Bij stress op het werk ben ik altijd geneigd ’s avonds een biertje te doen met een zakkie chips.’

‘Ik betrap mij er vaker op dat ik vaak door ga met eten terwijl ik eigenlijk al vol zit.’

‘Mijn partner eet elke dag chips dus doe ik het ook nu.’

 

Nu je weet welke factoren je succes saboteren, kan je gaan proberen deze slechte gewoontes te gaan doorbreken. Dit is echter een hele lastige opgave, omdat dit vaak gewoontes zijn die er door de jaren heen diep ingesleten zijn. Daarom vallen ze je vaak niet eens op. Je doet ze zonder dat je er erg in hebt.

 

Welke gewoontes saboteren momenteel jouw doelen? Noteer ze eens!

 

Hoe kun je deze autopilot onderbreken?

We kunnen iedere gewoonte ontleden tot allemaal kleine acties. Al die kleine acties zijn verschillend per individu en er is geen generiek advies voor het onderbreken van deze autopilot. Je zult dit moeten uittesten.

Wanneer jij bijvoorbeeld ’s ochtends zo lang en zo vaak gesnoozed hebt, waardoor je geen tijd meer hebt om een gezond ontbijt te maken, zou een oplossing kunnen zijn om een zak appels in huis te halen of die appels in de auto te laten liggen voor morgenochtend.

En het snoozen dan?

We kunnen niet verwachten dat je van de een op de andere dag stopt met snoozen. Maar wanneer jij die appel bijvoorbeeld naast je telefoon klaarlegt, ben je misschien de volgende ochtend eerder geneigd om op ‘stop wekker’ in plaats van ‘sluimeren’ te drukken als je die appel daar ziet liggen.

Het object maakt hier niet uit, als het jou er maar van weerhoudt om je ochtend weg te snoozen. Het klinkt misschien gek, maar als het voor je werkt, dan werkt het en bereik jij zo wel je doelen. Het voorkomen of loslaten van slechte gewoontes kan losstaan van, maar ook hand in hand gaan met, het ontwikkelen van goede gewoontes.

Zo kun je bijvoorbeeld de chips die je normaal gesproken moeilijk kan laten liggen, eens naar achter in de kast verschuiven, zodat je hem minder vaak ziet liggen als je de kastdeur opentrekt en je hem dus minder snel neemt.

Als jij hongerig door het station loopt onderweg naar huis, kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een stuk fruit te kopen om even die honger te stillen tot het avondeten. Het nemen van een appel (positieve actie) is in veel gevallen makkelijker dan het jezelf volledig ontzeggen van die snack. Door voor een stuk fruit te kiezen, hoef je die snack die je normaal zou nemen niet over te slaan. Je maakt simpelweg een goede keuze die ervoor zorgt dat je af en toe de slechte keuze kan weerstaan. Elke keer dat jij voor die appel kiest, doorbreek je je slechte gewoonte.

Iedere actie, ieder scenario, iedere gewoonte heeft zijn eigen kenmerken waardoor je goed zult moeten analyseren waar de winst valt te behalen. Wanneer jij grip krijgt op deze kleine dagelijkse acties, krijg jij grip op al je doelen.

Breng je dag, week of maand eens in kaart. Alle acties die van invloed kunnen zijn op het behalen van je doelen. Wat gaat er goed en wat gaat er minder goed?

Heb jij moeite met het ontwikkelen van goede duurzame gewoontes waardoor jij niet de resultaten bereikt die je wilt bereiken? Stuur dan snel een mailtje naar info@fortissimuscoaching.nl en plan een vrijblijvend consult om te zien wat ik voor jou kan betekenen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top